Boże Narodzenie w wersji light

Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta – to dla niego niesamowite obciążenie. Pewnie dlatego tak wielu z nas musi potem odchorować święta. A wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.

Odświeżone menu
Kto powiedział, że Boże Narodzenie musi być tłuste i ciężkostrawne? Równie dobrze można przygotować potrawy lekkie i zdrowe dla żołądka. To dobra rada nie tylko dla osób, cierpiących na różnorakie schorzenia układu pokarmowego, ale również dla wszystkich tych, którzy na co dzień dbają o zdrowy styl życia i nienaganną sylwetkę. „Dostarczenie w krótkim czasie organizmowi wielu ciężkostrawnych potraw jest bardzo niezdrowe, gdyż zbytnio obciąża układ pokarmowy. Przeciążenie może doprowadzić do ataku kolki żółciowej, podrażnienia lub zapalenia trzustki co sprawia, że świąteczny czas upłynie nam w warunkach szpitalnych. Nadmierne rozciągnięcie ścian żołądka w najlepszym razie wywoła przykry dyskomfort, a może zakończyć się nudnościami, wymiotami, uczuciem przemęczenia, a po kilku godzinach biegunką. Nie wspomnę już o nadmiarze dostarczonych kalorii, który to nadmiar z pewnością podkreśli zarys naszych fałdek. W skrajnych wypadkach przejadanie się może być nawet niebezpieczne dla życia. Myślę tu o osobach obciążonych chorobami układu pokarmowego, serca czy układu oddechowego”– ostrzega lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.


Ważne przedświąteczne wskazówki
1. Warto zamienić tłuste ryby, jak karp, na lekkie – solę, mintaja lub morszczuka.
2. Najlepiej zrezygnować ze smażonych potraw, np.:
- smażonego karpia możemy zastąpić pieczonym lub gotowanym;
- pierogi podać od razu po ugotowaniu, tj. bez smażenia i zasmażki;
- jajka faszerowane podawać bez panierki z bułki tartej;
3. Zamiast ciężkostrawnego majonezu warto sięgnąć po jogurt naturalny, np. w przypadku sałatki jarzynowej.
4. Słodkie ciasta można także lekko przerobić, np. do sernika używając chudego sera, a makowiec zamieniając na biszkopt makowy lub "piegus".
5. Jeżeli nie chcemy zrezygnować z tradycyjnego makowca, możemy go przygotować, ale pomijając słodką polewę.
6. Obciążające żołądek, wysokokaloryczne cukierki możemy zamienić na własnoręcznie przygotowane ciasteczka.
7. W keksie zmniejszamy ilość bakalii oraz miodu (unikajmy kandyzowanych owoców typu papaja itd.)
8. Kompot z suszu podawaj w naturalnej formie, tj. bez dodatkowego cukru.

Świąteczne przejedzenie
Niestety wiele osób nie jest w stanie zachować umiaru w jedzeniu podczas świąt. Wcale to nie dziwi, w końcu Boże Narodzenie jest tylko raz do roku. „W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata z dodatkiem melisy, mięty albo dziurawca. Warto także po prostu dać odpocząć swojemu żołądkowi” – mówi lek. med. Agnieszka Lemańczyk.

Modna Seniorka poleca:

Jesiotr w galarecie, flaki z pulpecikami, placek makowo-kokosowy

Pieczony łosoś na poduszce ze szpinaku

Włoska sałatka, pierś indyka na bogato i grzejące zimą marchwisie



Tekst: LP
Zdjęcia: materiały prasowe