Pieczony łosoś na poduszce ze szpinaku

Dania rybne są bogatym źródłem białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kilka składników pokarmowych, które rzadziej i w mniejszej ilościach są spotykane w innych produktach żywnościowych - selen, fosfor, witaminę D3. Tym razem zasmakuj łososia!

Przygotowanie:  15  min
Pieczenie: 10-15 min
Rekomendowane naczynie żaroodporne okrągłe - 2,4 Termisil classic

Składniki
• 1 kg świeżych lub 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
• 750g filetu z łososia bez skóry
• 1,5 łyżki soku z cytryny
• szczypta soli morskiej
• świeżo zmielony pieprz
• 40g masła
• kopiata łyżka mąki
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• ½ szklanki białego wina
• kilka gałązek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Umyty szpinak zalać dużą ilością wrzątku. Po minucie dokładnie odsączyć. Ułożyć szpinak na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą, posolić. Następnie na wierzch ułożyć kawałki łososia, polać sokiem z cytryny, doprawić przyprawami i piec w temp. 220°C, aż ryba wewnątrz będzie ścięta. W międzyczasie należy przygotować sos. Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu), dodać mąkę i prażyć kilka minut, ciągle mieszając. Następnie  odstawić na bok, wlać bulion i  białe wino dokładnie mieszając.  Ciągle mieszając  trzeba ponownie podgotować na małym ogniu. Na końcu dodać przyprawy – sól, pieprz i natkę pietruszki. Polać sosem upieczoną rybę i podawać bezpośrednio na stół. Danie będzie się efektownie prezentować w szklanym przezroczystym naczyniu.

Termisil oferuje żaroodporne naczynia wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego przystosowanego do pieczenia, gotowania, podgrzewania, przechowywania i serwowania potraw. Unikalny system Grill&Drop daje efekt równomiernego nawilżenia potrawy oraz właściwy termoobieg aromatu i pary wodnej. Dzięki temu danie rybne jest soczyste i właściwie upieczone. W jednym naczyniu można przyrządzać potrawy, a następnie serwować od razu na stół.

 

 

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe