Sałatka z mandarynką, kisz szpinakowo-brokułowy, toffi / wyróżnienie

Wyróżnienie otrzymuje również otrzymuje Pani Jolanta ze Sławna za oryginalną i barwną sałatkę mandarynkową, kisz szpinakowo-brokułowy oraz niezwykle słodkie toffi z bitą śmietaną. Po prostu poezja wyrafinowanych smaków w treściwej odsłonie, godnych talentów gospodyni!

 

KOLOROWO

SAŁATKA Z MANDARYNKĄ I SZYNKĄ

Składniki:
- 2 puszki mandarynek (odsączamy całe cząstki)
- 2 jabłka pokrojone w drobne paski
- seler marynowany (odsączony)
- 4 plastry szynki pokrojonej w paski
- 4 jajka (paski)
- majonez z jogurtem naturalnym
- przyprawy np. sól, pieprz

Z przygotowanych składników układamy warstwy w dowolnej kolejności przekładając wymieszanym mixem majonezowo-jogurtowym.

KONKRETNIE

KISZ SZPINAKOWO-BROKUŁOWY
Składniki (na dużą, okrągłą kamionkę ok. 30 cm średnicy):

UWAGA – brokuły można zastąpić zesmażonym bekonem w cienkich plasterkach ze złocistą cebulką

Ciasto do wyłożenia formy:
- 2 czubate łyżki stołowe masła roślinnego
- 2 jajka (lub 1 całe i 1 żółtko – będzie bardziej kruche)
- łyżka stołowa śmietany 22% lub 18% (gestej)
- mąka pszenna ok. 25 dkg (lepiej dodać też trochę krupczatki)
- przyprawy np. sól, bazylia, oregano

Ciasto wyrabiamy rąką modyfikując ew. ilość składników np. dodajemy więcej/mniej mąki, aby miało konsystencję spoistą, podobnaą do ciasta półkruchego. Po wyrobieniu wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po wyłożeniu formy ciasto nakłuwamy widelcem.

Farsz
- 2 paczki szpinaku w liściach lub siekanego (odmrożonego i odsączonego)
- 1 paczka brokułów (odmrożonych i odsączonych – można poucinać większe ogonki i 
podzielić rożyczki
- kilka pokrojonych zielonych oliwek
- ser lazur (lub inny z zielona/niebieska pleśnią) 25 dkg
- żołty ser 15 dkg (starty na grubych oczkach)
- 4 jajka
- 1 mała śmietana 22%
- papryczka chili do smaku
- łyżka posiekanej natki, szczypioru, bazylii
- 2-3 zabki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta startej galki muszkatałowej

W misce łączymy najpierw śmietanę, jajka, sery (rozcieramy w miarę możliwosci), przyprawy. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy, dokładamy oliwki, natkę, szczypior, papryczkę  a na sam koniec – brokuły. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej zimnym ciastem. Wierzch posypujemy delikatnie lazurem oraz żółtym serem. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni 45 – 55 min.

SŁODKO

TOFFI
(przepis na dużą formę/sernikową blachę)

- 2 i pół paczki krakersów Lajkonik
- 1 mleko słodzone w puszce (gotowane przez 4 godziny na wolnym ogniu) - przy 2 mlekach uzyskamy grubszę warstwę
- 2 kremy karpatka Delecty (wersja klasyczna z dodatkiem 1 kostki masła plus trochę więcej mleka niż w przepisie na opakowaniu)
- 0,75 l śmietany kremówki - ubijamy zimną z cukrem pudrem
- 3,4 fixy do śmietany Oetkera (dodajemy do ubijanej kremówki)

Krakersy wykorzystujemy na przekładanie warstw.
 
Kolejność od dołu:
- krakersy
- krem karpatkowy (zimny)
- krakersy
- toffi czyli ugotowane mleko z puszki (zimne)
- krakersy
- bita śmietana (można posypać wierzch kawą, kakaem itp.)

Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

 

SMACZNEGO!!!

 

Przepisy na konkurs nadesłała Pani Jolanta ze Sławna

Zdjęcie: Flickr